ANTÎGHE RIÇETTE ZENEIXI |
PRIMMI SEGONDI DÔSCI SARSE FUGASSE VARIE |
Scistemâ a fænn-a (* 1/3 manitòba americana + 2/3 tipo 00) a fontann-a e mette into mêzo ægoa, êuio e sâ, inpastâ, pöi lasciâ repösâ pe armeno dôe ôe sensa ch'a pigge âia (s'inandio a pasta ben ben primma, a devo mette in frigideiro, e tiâla fêua 1 ôa primma d'uzâla).
Fâ dôe ballette, unn-a ciù gròssa e unn-a ciù picinn-a: començando da-a ciù gròssa sc-cianâ co-o canéllo da méizoa (foto 1), pöi mette in sciô dorso de man in mòddo ch'a pénzoe (foto 2)
e a-o mæximo tenpo fâ giâ, a-a fin mette into tiàn (basso) zà vonto e con 'na sproinâ de fænn-a de mêga. Azonze o strachin a tochetti a-a mæxima distansa tra lô (foto 3).
Pe o segondo tòcco d'inpasto mæximo proçedimento (foto 4) ma o dev'êse ciù sotî (s'o se ronpe l'è pægio, o primmo pe contra ghe metto de pesse);
crovî co-o segondo tòcco finn-a sorva i bòrdi do tiàn (foto 5), schissâ faxendo ataccâ i doî bòrdi, levâ da mêzo a sféuggia in ciù, fâ quarche pertuzetto co-e dîe (comme streppâ), pöi sorva mette l'êuio e sparmâlo co-a man o co-o penello.
Infornâ co-o forno zâ câdo e a-a spedîa apenn-a finîo de preparâ. Calô forno 250°. Cotûa 7-8 menûti. A fugassa l'é cheutta quande a pigge un cô doròu. Se voéi, apenn-a sfornâ mette un fî d'êuio d'oîva stravergine ch'o condisce e o dâ un bon profummo (foto 6).
A rimanensa da pasta avansâ da-o tiàn, a se peu reinpastâ pe âtre fugasse o frizze a mòddo de strazetti. Amîa video 1, video 2
Fænn-a gran ténio tipo "00" gr.1000 Crescente de bîra gr.50 Ægoa gr.550 Êuio d'öia stravergine gr.50 Sâ finn-a gr.20 Estræto de malto gr.20 o 1 cugiaìn de sùcao Êuio d'öia pe sparze a pasta sc-cianâ into tiàn gr.50 Ægoa gr.50 e Êuio d'öia pe condì sorva quande l'é into tiàn |
Farina grano tenero tipo "00" gr.1000 Lievito di birra gr.50 Acqua gr.550 Olio d'oliva extra vergine gr.50 Sale fino gr.20 Estratto di malto gr.20 o 1 cucchiaino di zucchero Olio d'oliva per cospargere la pasta spianata nel tegame gr.50 Acqua gr.50 e Olio gr.50 per condire sopra quando è nel tegame |
Lavoraçion (totâle circa 3 ôe). Inpastâ i ingredienti. Prìmma levaçion: repöso de 30 menûti, pöi cegatûa de l'inpasto in 4. Segonda levaçion: repöso de âtri 30 menûti, donca preparâ e pessatûe proporçionæ a-o tiàn (citti 40x60 e a têgne kg 1,5 de l'inpasto). Repöso da pasta into tiàn vonto prìmma pe 15 menûti (apenn-a a l'é elastica) donca sc-cianamento (con gàibo e delicatessa), finîo o quæ se condisce con êuio e ægoa a pasta sc-cianâ into tiàn; spôviâ co-a sâ (bon senso) de grann-a media, adatâ a-o tiàn co-a prescion da pansetta de dîe in mòddo da lasciâ traccia de cavitæ sensa pertuzâ a pasta. Âtra levaçion a circa 20° pe n'ôa/n'ôa e mêza. Cotûa a 210° pe 12-14 menûti circa.
fugassa zeneize | co-e çiòule |
Fænn-a gr.700 Crescente de bîra gr.50 Oîve taggiasche in sarmoîa gr.200 Êuio d'öia stravergine Sâ finn-a |
Farina gr.700 Lievito di birra gr.50 Olive taggiasche in salamoia gr.200 Olio d'oliva extra vergine Sale fino |