L'amico Nicola ci ha mandato questa bellissima poesia dedicata a uno
dei due "pilastri" della famiglia contadina calabrese, il
maiale (l'altro era l'asino). Mentre l'asino era considerato
quasi uno dei componenti della famiglia poiché concorreva in
maniera determinante a produrre il reddito necessario per andare
avanti, all'approvvigionamento della legna da ardere, all'aratura, al
trasporto delle derrate alimentari e degli stessi componenti della
famiglia nei loro spostamenti, il maiale serviva da morto perché
consentiva al contadino e alla moglie di sfamare la famiglia con le
salsicce, le soppressate e il prosciutto, ma anche con il guanciale,
il lardo, la pancetta e perfino con lo strutto col quale chi non aveva
olio (e cinquanta - sessant'anni fa erano poche le famiglie che se lo
potevano permettere) condiva la minestra con questo prezioso
concentrato di colesterolo.
U
porcellu
Nu
richettellu titu ere tannu,
quann’ e Serinu tuni si
arrivatu,
Rosariu avije già jettat’
u bannu,
duimil
’ e cinquecent’ hamu pagatu.
Ma
l ’ avventura tuja è
ncuminciata,
chilla matina chi t’ hanu
grastatu,
e nu mi scordu mai chilla grirata,
chi mmenz’
a chjana e Rema tu ha jettatu !
Ccù
na ferr’ e curtellu assai tajjente,
chi pocu prim’ avijin’ accutatu,
na cucchja e cujjunelli
sangilente,
a carna
viva t’ hanu distaccatu !
Ti
si stricatu po’ ntra terra lorda,
u sangu ti culave, povarellu;
t’ ham’ attaccatu poni ccù na corda,
portatu
t’ hamu po’ arret’ u Castellu.
Ntra
rutta fridda pij’ e t’ hamu chjusu,
vrorata ccù canijja t’ ha
mangiatu,
mbrascat’ e merda e de
pisciazza mpusu,
ppè ti
far’ a Natale a ncantaratu !
Financh’
a Cuccu e astate si sciurtutu,
sutta nu pere e farna mpasturatu,
ntra vigna duje vote si fujutu,
percoche,
pire e pume t’ ha mangiatu.
Quann’ è arrivatu u temp’
er e castagne,
allu pajise torna
t’ hamu scisu,
facije già malutempu ntre
muntagne,
torna ntra
chilla rutta t’ hamu misu.
Quantu
vrorata u jurnu t’ ha vivutu,
u scifu ere sempre sbacantatu,
mancu ntra n’ annu si fattu
tripputu,
ne viri
risimujja e ncantaratu !
Ere
passat’ ormai Capuddannu,
er’ arrivata già a Bufanìa,
ngrassat’ arrasusìa e a quann’ a quannu,
sbruffennu
si nesciutu mmenz’ a via.
Ccù
na frustill ’ e nu
panar’ e jjanna,
torn’ alla chjana e Rema
si arrivatu,
vullije na corara
ranna-ranna,
oj’
animale meju sventuratu !
Ti
su jjettati ncollu e si sbressatu,
tre ommini, ccù maniche mmazate,
i peri e mussu t’ hanu mpasturatu,
a chi
servijinu chjù chille grirate !?
Subba
na cascia vecchja t’ hanu misu,
eju guanjunellu ti tenie la
cura,
grirare e Santu Vrasu t’ hanu ntisu,
chi
rimurata brutta, alla bon’ ura !
Longu
e tajjente ere chillu curtellu,
ch’ a sira tatarannu avije accutatu,
oji porcelluzzu meju
povarellu,
funnu
ntre cannarozze s’ è ficcatu.
Spruzzave
chillu sangu ntra conchetta,
ccù na cucchjar’ a mamma riminiave,
avissinu pijatu na scupetta,
ntru
pettu nullu ti furcuniave !
Chi
scena brutta avanti ssu catoju,
finché u sangu tuttu u n’ è sculatu,
inveci mu hanu fattu u
mattatoju,
ma u
distinu toju u n’ è cangiatu !
Ntra
ricchja acqua vullente t’ hanu misu,
ppè vìrire si ormai ere
spiratu,
e ntra majilla poni t’ hanu scisu,
e nzitul
’ e li pili hanu rattatu.
Mpicatu
capusutt’ allu gammellu,
ppe prima cosa a cap’
hanu tajjatu,
com’ ere lisciu e jancu bellu bellu,
a
duje menzine pij’ e t’ hanu squartatu
Nicola
Chiarelli
☺Ciarcellu☻
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