I TESTAROLI
A Puntrémal, urmai, lè dventà tradisiùn
Che se tvè a lusteria, e an ghè pù dremisiùn,
tdév magnèrte fra làutar, e an cunt se tun pé.
un gran piatt di famusi e usanà testare.
E ste visi iè acsi fort e acsi bén radicà
che la senta du dféra la nartùrne pu a cà
sla nha fatt lesperiensa, buna o grama a n vé dir
dmandèr zù i testare anca a custe dmurìr.
Mè, cha gho lusteria e dal vot ag dév stèr
a mdivèrt a guardèr chei cha i ven a mangnèr:
si én dPuntrémal, va ben, la nè sul tradisiùn
al curàg ig deriv da la generasiùn;
quand i smetun a tavla e tu gdmand: "Testaré?".
"Ma sicùr, un bèl piatt!", fèr a mén an su pé.
E magari i én partì sul cun la cunvinsiùn
du mangnèrs finalmènt tréi piatlìne dmnestrùn;
ma la gusa dal sangue lan su pe sufuchèr
e tra na foia e làutra in fanche smadunèr,
parché is vedun davanti tuta la situasiùn:
a la mèi, mal du stumghe, a la pès, cungestiùn.
Ma la cosa pu bèla,lè la senta du dfèra:
i spalancùn la porta cun un fèr, na manéra
che ti guàrde surprés, tun capìss cusa ghè,
tarmàn mal a sentir: " Testaroli, ce nè?".
Taspetév la nutìsia davér vint cent miliùn
tant i ér cèr cal surìs, certa la cunvinsiùn.
Superà cal mument, ti acumpàgn al tavlin
e par fèri calmèr tu gfè bér un quartìn;
ma la smania lè granda , tante granda che te:
"Stia sicuro, Signore, testaroli ce nè"
"Me ne porti un gran piatto, io li voglio provare,
me nhan detto faville, roba da immortalare!".
Cus tvé fèr. Tal cunvins che lè vera da bun
e par fèral cuntent te tgu spiég la quistiùn:
cumi èn fati, chi a i fa, cumi èn coti e cundi;
chel iiguard cun dui oci che tut pens chi armàn lì.
Quande poi finalmént, dup un bun quarte dura,
dan cusina it disun chi én quasi cutura,
te tarcmande dfèr prèsti sinchinò clàtar là
i pe anca murìr tant che tsé par la strà.
Pò, tarìv e, dun curp, i ti stràp via dan man,
che te tpens chi è sta a dsun cume mìnim da nan;
i sabuf cun na smània, cun na foga che te
tu taspèt chi sangòs e tarmàn lì an pé
cun la bocia da vin, tu taspèt propi tut,
se taudes chin respir, prunt a dèrghe naiut.
Quand i a fnì, i su stir e i tu sdòc tut cuntent,
is sparlèc lèrfi e denti a gustèrs al mument,
i cuntinue a magnèrs i aùtar specialità,
mentr i dis che acsì ben lu i nha mai magnà.
I vé fruta e furmài, ma al pensér, cusè tve,
i garmàn sempar fis a chi bèi testare.
Tante fis che a la fin, quand i stà par paghèr
i cuminc a arvutèrs chin sa pu duva stèr;
i arvòt i oci, i sarbév anca nàtar quartn,
i mand su n toche dpan parche i sent nafarin
su, an tal stumg, che puvrìn in pe gnanca parlèr
e a garmàn sul na voia: chela dargumitèr!
Quand i e lì par murìr, a la fin disperà:
"Un caffè col fernet". "Sì, Signore, è già qua".
La va bén che a quarcò lesperiensa la cunt
e sa ved du chal facc, a stag lì sempar prunt;
sul chan pos pu cavèrm da la tèsta davèr
cum la fag cèrta senta a dvértìrs a fréghèr,
parche, cuma i sarmentun, i van subit a dir
cus i en sti testare, cum i en bun da murir.
E la senta la gcréd e cun na cunvinsiùn
che urmai a sun cunvìnt che sta gran tradisiùn
lhan pe prori murìr o almén sin a tant
quarchidùn i garmàn e i fnìs al Campsànt.
Presa da:
LA CUCINA DI LUNIGIANA
di Salvatore Marchese
edito da Franco Muzzio Editore